You cannot copy content of this page
Milyen autó javító festék kell nekem?

Milyen autó javító festék kell nekem?

Nem újdonság, hogy autófestéket lehet spray formában is vásárolni, de nem mindegy, milyen típusú alapanyagból dolgozik az autófesték bolt. Számtalan gyártó különböző minőségű termékeivel telített piacon nehéz elboldogulni az egyszeri vásárlónak. Érdemes felkészülten érkezni a festékboltba, mert sok időt takaríthatunk meg.

De mi az, amit tudnunk kell, hogy pontos fényezés javító festéket kapjunk?

Első lépésben el kell döntenünk, hogy milyen kiszerelésben szeretnénk autófestéket vásárolni, hiszen más-más hibára, más-más javítószetteket lehet vásárolni. Ha teszem azt, egy kavicsfelverődés javítására szeretnénk festéket, akkor kis mennyiségre lesz szükségünk, és lehetőleg 2-komponensű  anyagot válasszunk. Ezek a szettek általában 1 deciliter festéket és rendszertől függően edzőt vagy lakkot és edzőt tartalmaznak. (Ez attól függ, hogy akril vagy metál színről van-e szó (erre még visszatérünk))
Óvakodjunk azonban az előregyártott, többé, de leginkább kevésbé hasonlító színektől, amit a Tescoban vagy hasonló helyekről lehet beszerezni. Sajnos ezek a rendszerek maximum 50-60 árnyalatot tartalmaznak szemben a profi autófesték-rendszerekről, amelyben akár több százezer színkód található.

Nagyobb sérülés esetén válasszunk fújható autófestéket. Ez lehet egy töltött spray, de ha van otthon szórópisztolyunk és kompresszorunk, akkor a legjobb megoldás a kikevert festék vásárlása.

Mit jelent a nagyobb sérülés? A kőfelverődések esetén az ecsettel még elfogadható minőségben javítható méret kb. 5 Ft-os érme nagyságú. Amennyiben a sérülés ennél nagyobb, akkor a csiszolás, alapozás miatt már olyan nagy felületet kell javítani, hogy azt csak fújással lehet esztétikusan megoldani.

Pontos gyári színhez szükség lesz a színkódra!

Az átlagember nagy többségének a színkódról a forgalmiban jelzett szín jut eszébe, de fontos tudni, hogy az autók színkódja nincs benne a forgalmiban. Ha belegondolunk, akkor beláthatjuk, hogy a forgalmiban feltüntetett összesen 10 színnév nem fedheti le azt a több ezer árnyalatot, amit az autóiparban megálmodtak a festékgyártók.

Hol találjuk a színkódot?

Ha szerencsések vagyunk, akkor az autó szervizkönyvében megtaláljuk a kódot. Ha régebbi típus vagy nincs meg a könyv akkor az autóban kell keresgélnünk. Az autók színkódja a gépjármű márkájától és típusától függően is eltérő helyen található, általában egy matricán vagy egy fém táblán. A színkód előtti felirat lehet Paint vagy Color, de az is előfordul, hogy simán csak a kódot jelölik. Érdemes felkeresni egy színkód kereső oldalt, ahol fényképpel és videóval segíthetnek, mit is keressünk.

Ha sehol nem találjuk a kódot, akkor segítségünkre lehet az autó márkakereskedője, ahol alvázszám alapján meg tudják nézni, milyen színnel fújták az adott gépjárművet.

 

 

Comments are closed.
error: Content is protected !!